Taiteelliset työt nyt

2023-2024

Kuuntelemisen taito


Minkälainen maailma olisi, jos kuuntelisimme toisiamme?

Teos kertoo suomalaisista ammattikuuntelijoista ja miehestä, joka päätti opetella kuuntelemaan.

Kuuntelemisen taidossa teen matkan kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen maailmaan. Samalla etsin keinoja, joilla herkistyisin itse kuuntelemaan ja haastattelen ihmisiä, jotka ovat työssään ja elämässään opetelleet erilaisia tapoja kuunnella.

Sairaalaklovni, joka ei saa fyysisesti koskettaa potilaita, ottaa potilaat syleilyynsä kuuntelemalla. Rikostutkija antaa kuuntelemalla turvaa ja rakentaa luottamuksellista suhdetta rikollisiin, uhreihin ja omaisiin. Eläinten turvakodin johtaja kuuntelee kodittomia ja kaltoinkohdeltuja eläimiä. Heidän tarinoidensa kautta avautuu näkymä maailmaan, jonka jännitteet ovat ratkottavissa kuuntelun keinoin.

"Romanien kansalaisoikeuskamppailuista naisasialiikkeeseen – kaikki yhteiskunnalliset edistysaskeleet ovat vaatineet sitä, että jotkut ovat nostaneet hankaliksi kokemiaan asioita pöydälle, taistelleet niiden puolesta – ja jotkut toiset ovat kuunnelleet heitä."

Teos ilmestyy alkuvuodesta 2024 Into Kustannuksen julkaisemana. 

Epävarmuudesta


Kirjoitan kaunokirjallista teosta epävarmuudesta, ei-tietämisestä ja katsomisesta. Kirja päättää kolmiosaisen sarjan, jonka aiempia osia ovat Miehen kosketus (Gummerus 2020) ja Kuuntelemisen taito (Into 2024).

Teoksella ei ole vielä julkaisuajankohtaa.